Hlavní obsah

Kia začala na Slovensku vyrábět model Venga

Slovenský závod korejské automobilky Kia Motors zahájil výrobu modelu Venga, jehož produkce se do továrny u Žiliny přesunula ze sesterského závodu Hyundai v Nošovicích. Opačným směrem putovala výroba modelu Hyundai ix35, kterou nošovická fabrika rozběhla začátkem léta.

Článek

Prohození výroby obou aut podle dřívějších informací souviselo s nedostatečnou kapacitou slovenského závodu. Z jeho linek v současnosti sjíždějí také kompaktní vozy Kia cee'd a sportovně užitkové automobily Kia Sportage.

Kia na Slovensku koncem září otevřela novou halu na výrobu motorů a v prvním čtvrtletí příštího roku plánuje spustit třetí výrobní směnu. Podnik, ve kterém nyní pracuje více než 3000 lidí, přijme dalších tisíc zaměstnanců.

Výrobu nového malého vozu spustil letos i bratislavský závod německé automobilky Volkswagen. Tato auta bude prodávat pod třemi značkami koncernu. K modelu Volkswagen up! tento týden přibyla značka Škoda Citigo a doplní je Seat Mii.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Vedle závodu automobilek Kia Motors a Volskswagen vyrábí auta v zemi také francouzský PSA Peugeot Citroën.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám