Hlavní obsah

Pininfarina ukončí výrobu karosérií

Italská společnost Pininfarina ukončí výrobu karosérií a bude se nadále věnovat pouze automobilovému designu a strojírenství. Firmu nejvíce proslavily návrhy vozů pro značky Ferrari, Fiat či Ford. V Česku je známá také tím, že navrhla design třetinkových skleněných lahví minerálních vod Mattoni a Aquila.

Článek

Pininfarina navrhla téměř všechny modely sportovních vozů Ferrari od počátku 50. let minulého století. Kromě návrhů firma vyráběla pro některé své odběratele karosérie i kompletní automobily. Krize v roce 2008 však způsobila prudký pokles poptávky po autech, což poškodilo i smluvní výrobce. Své poslední vozy vyrobila firma loni v rámci dokončování smluv na výrobu modelů Alfa Romeo Spider a Brera a Ford Focus Coupé Cabriolet.

V době nejvyššího vrcholu firma vyrobila 40 000 vozů ročně. Loni to bylo již jen 7000 vozů. Již dříve firma prodala montážní závod a lakovnu.

V rámci ukončení výroby Pininfarina propustí 127 zaměstnanců. Propouštění ji bude stát 2,9 miliónu eur (72 miliónů Kč), napsaly agentury AP a Reuters. Pininfarina byla založena v roce 1930.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám