Hlavní obsah

Toyota předvedla auto poháněné stlačeným vzduchem

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota předvedla automobil poháněný motorem na stlačený vzduch. Jde o studii aerodynamicky vypadajícího auta, které se rozjelo na bezmála 130 km/h. Dojezd je však pro praktické využití nedostatečný - pouhé tři kilometry.

Článek

Automobil s podivným názvem KU:RIN (v japonštině to znamená vzduch a kolo) japonská automobilka vyvíjela od prosince 2006.  Automobil je poháněný lehkým motorem, který k pohybu kol využívá stlačený vzduch. Automobil využívá podobný princip jako kompresor automobilové klimatizace - rozdíl je v tom, že v případě experimentálního vozítka se vzduch nestlačuje, ale naopak rozpíná a tím vzniká síla. Toyota nezveřejnila žádné podrobnosti o výkonu tohoto motoru.

Automobilu KU:RIN nyní technici naměřili na zkušební dráze Japonského výzkumného ústavu automobilů ve městě Shirosato rychlost 129,2 km/h, což by mělo stačit na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Druhou stranou mince je, že tento 3,5 metru dlouhý automobil ujede pouhé tři kilometry a dvě stě metrů. A to má aerodynamickou karoserii, do které se vejde pouze řidič - a ani ten si za volantem příliš pohodlí neužije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám