Hlavní obsah

Avia chce zvýšit prodej nákladních aut, nabídne i autobusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letňanská automobilka Avia chce letos zvýšit prodej o 44 procent na 650 nákladních aut. Vedle nákladních vozů do 12 tun začne nabízet autobusy a míří na asijský a jihoamerický trh. Uvedli to zástupci společnosti na tiskové konferenci. Ještě na jaře firma počítala s prodejem kolem 1000 vozidel.

Foto: Petr Horník, Právo

Elektromobil Smith od Avie.

Článek

Avia, která od roku 2006 patří přes mateřskou indickou firmu Ashok Leyland do globální skupiny Hinduja Group, prodala za osm měsíců letošního roku 366 vozidel. Z toho 129 vozů plnících normu Euro 5 mířilo na trhy EU a 155 vozů byly podvozky a kabiny pro elektromobily Smith ve Velké Británii a USA. Zbytek aut plnících nižší emisní normy skončil na trzích v Rusku, na Ukrajině, na Blízkém východě a v Argentině.

Mezi prodanými vozy se letos poprvé objevilo sedm podvozků pro autobusy. Na produkci autobusů se bude nově podílet dceřiná distribuční společnost v Moskvě ve spolupráci s dodavatelem autobusových nástaveb z Volgogradu. Nový devítimetrový autobus na podvozku Avie D 120L má mít 36 míst a bude jej pohánět motor Cummins, který splňuje emisní normu Euro 5.

S mateřskou Ashok Leyland Avia plánuje propojení produktového portfolia. "Tlak na snížení jak výrobních tak provozních nákladů vozidel roste a jedinou odpovědí na tuto poptávku v celosvětovém měřítku může být spojení západních technologií a výrobních i obchodních kapacit rychle rostoucích trhů v Asii a Jižní Americe. Výsledkem spolupráce pak bude nabídka kvalitních a současně dostupných a ekonomicky velmi efektivních vozidel pro zákazníky z celého světa," uvedl prokurista Tomáš Jiřička.

Avia v posledních letech obnovila prodejní sítě v Polsku, Maďarsku, Rumunsku či Bulharsku. V letošním roce uzavřela dohodu o distribuci vozidel s partnery ve Francii, Turecku a Izraeli, kam do konce roku zamíří první podvozky. V hledáčku firmy pak jsou rovněž státy Skandinávie či Beneluxu.

Tržby Avia Ashok Leyland Motors za prodej zboží a služeb loni vzrostly o třetinu na 337 miliónů korun. Automobilka na konci minulého roku zaměstnávala 208 pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám