Hlavní obsah

Prodej baterií pro elektromobily podle studie stoupne do roku 2015 šestkrát

Celosvětový obrat výrobců lithium-iontových baterií do elektromobilů se do roku 2015 zvýší šestkrát na devět miliard dolarů (přes 160 miliard korun). Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Roland Berger.

Článek

Růst prodeje bude doprovázet výrazné zvyšování kapacity výrobců, která během několika let převýší poptávku dvojnásobně. To povede ke konsolidaci trhu, který by v roce 2015 mělo ze čtyř pětin ovládnout pět hlavních hráčů: AESC, LG Chem, Panasonic / Sanyo, A123 a SB LiMotive. V současné době působí na trhu přes 100 výrobců lithium-iontových baterií.

"Za příznivých podmínek by se mohl do roku 2020 zvýšit objem celosvětového trhu až na 50 miliard dolarů," uvedl šéf pražské pobočky Roland Berger Roland Zsilinszky. Experti z Roland Berger očekávají, že více než 80 procent produkce lithium-iontových baterií bude do roku 2015 určeno pro osobní automobily a lehké komerční vozy.

S nárůstem prodejů lze podle Zsilinszkého předpokládat, že výrobci automobilů z Japonska a Koreje udělají maximum pro to, aby získali vedoucí postavení na trhu alternativních pohonných technologií. Jejich podíl na celosvětové produkci dosáhne do roku 2015 zhruba 40 procent. "Vzhledem k tomu, že v Asii bude nadále převažovat výroba hybridních vozidel, která využívají převážně nikl-kovové hybridní baterie, zůstane podíl tohoto regionu na trhu lithium-iontových baterií pod hranicí 15 procent," dodal. Čínští výrobci by měli za čtyři roky ovládat osm procent světového trhu. Do roku 2020 se Čína podle studie stane největším trhem v oblasti elektromobility.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám