Hlavní obsah

Koncept Smart Forvision dostal unikátní plastová kola

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Smart ve spolupráci s největším automobilovým dodavatelem v chemickém průmyslu, společností BASF, představí ve Frankfurtu koncept elektrického modelu Forvision. Jde o předobraz třetí generace Smartu Fortwo, který používá některá unikátní technická řešení.

Článek

Unikátem na konceptu Forvision jsou zejména plastová kola (s klasickými pneumatikami), která se v automobilovém průmyslu nepoužívají. Díky nižší hmotnosti, než u klasických plechových nebo hliníkových ráfků, se na každém kole ušetří tři kilogramy hmotnosti. Podle interních testů automobilky je toto řešení pevné a odolné, teoreticky je tedy připraveno pro sériovou výrobu.

Hmotnost se šetřila i v případě karoserie, například dveře jsou zhotoveny z pryskyřice. Díky tomu se ušetřilo padesát procent oproti oceli, respektive zhruba třicet procent v porovnání s hliníkem.

Další zajímavostí je střecha propouštějící světlo,  která  současně  produkuje  energii. Jde v podstatě o solární panely. Podle výrobce údajně i v případě slabého světla produkují dostatečnou energii, aby poháněly ventilátory a multimediální systémy vozidla.

Smart neuvádí podrobnosti o elektrickém ústrojí, které nový koncept pohání – patrně proto, aby se celá pozornost strhla na inovativní použití nových plastových technologií. Nový Smart by se měl v sériové verzi podle nepotvrzených informací začít prodávat nejdříve v roce 2013. Koncept Forvision se ve světové premiéře ukáže poprvé příští týden na autosalonu ve Frankfurtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám