Hlavní obsah

Škodovka ukázala světu nový model MissionL

Novinky, ČTK, mif, maž
Aktualizováno

Automobilka Škoda Auto ukázala světu první dva snímky nového vozu MissionL, který doplní současnou modelovou řadu z Mladé Boleslavi. Kompaktní pětidveřový vůz v provedení liftback bude na trhu vyplňovat mezeru mezi populárními modely Fabia a Octavia. Na vlastní oči budou moci nový koncept lidé vidět příští týden na autosalonu ve Frankfurtu.

Článek

Šestá modelová řada má spolu se současnými modely Fabia, Octavia, Superb, Roomster a Yeti pomoci zdvojnásobit výrobu do roku 2018 na 1,5 miliónu vozů. Ještě v letošním roce by pak firma měla uvést malý rodinný vůz, který se bude vyrábět v závodě VW v Bratislavě spolu se sesterským modelem VW Up!. [celá zpráva]

"Světová premiéra ve Frankfurtu dává jasný signál, že Škoda teď jede na plný plyn. V nejbližších dvou až třech letech budeme představovat každých šest měsíců nový vůz," uvedl předseda představenstva Winfried Vahland.

Nový vůz, jehož jméno dosud Škoda nezveřejnila, se zřejmě bude vyrábět v hlavním závodě Škody v Mladé Boleslavi. Mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler to ale nechtěl komentovat. Uvedl pouze, že v Boleslavi se má v budoucnu vedle fabie a octavie vyrábět ještě třetí model, a kvůli tomu podnik odpovídajícím způsobem přizpůsobuje navyšování kapacity výrobních linek. V závodě ve Vrchlabí bude Škoda od konce roku 2012 vyrábět automatickou dvouspojkovou převodovku DQ200.

Koncept MissionL se velice podobá studii VisionD, který automobilka představila v březnu. Ten podle Škody staví na charakteristických prvcích značky, přesto je její design jednodušší, čistší a celkově povedenější. Nápadný je dlouhý rozvor a krátké převisy karoserie, které umožnily vytvořit nadprůměrný vnitřní prostor a propůjčit vozu ve spojení s dynamickou linií střechy zajímavý vzhled.

Automobilka potvrdila, že automobil, který byl vyvíjen pod interním označením A-Entry, bude mít karoserii typu liftback. Víko kufru se tedy bude vyklápět celé společně se zadním sklem. Jde o praktičtější řešení než u sedanu, stejné používá i Octavia. Speciálně pro Indii však automobilka uvede i variantu sedan. Bližší technické informace zatím Škoda nezveřejnila.

Nový model bude Škoda také vyrábět od roku 2013 ve společném závodě s VW Šanghaji. Počet vyráběných modelů v Číně se tak zvýší na pět, protože ve stejném roce chystá automobilka i zahájení produkce vozu Yeti upraveného pro tamní trh. V Indii by měla výroba kompaktního sedanu odstartovat ještě letos.

Také v Rusku dojde k rozšíření produkce, a to díky partnerství koncernu Volkswagen s ruskou Automobilkou GAZ Group. V posledním čtvrtletí roku 2012 začne z linek v závodě GAZ v Nižním Novgorodu sjíždět model Yeti.

Škoda Auto od ledna do konce července dodala zákazníkům 523 200 aut, meziročně o 19,7 procenta více. Firma poprvé překročila půlmiliónovou hranici prodaných vozů během prvních sedmi měsíců roku.

Anketa

Ohodnoťte design Škody MissionL (jako ve škole)
1
78,4 %
2
11 %
3
4,9 %
4
1,6 %
5
4,1 %
Celkem hlasovalo 32544 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám