Hlavní obsah

J.D. Power snížila odhad prodeje aut v USA

Prodej automobilů v USA bude v letošním i příštím roce nižší, než se původně předpokládalo. Důvodem jsou slabé vyhlídky americké ekonomiky. Uvedla to výzkumná společnost J.D. Power and Associates na svých internetových stránkách.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Podle J.D. Power se v USA prodá méně aut než se očekávalo.

Článek

J.D. Power nyní předpokládá, že prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v USA letos stoupne o devět procent na 12,6 miliónu vozů. V předchozí prognóze přitom počítala s výraznějším nárůstem na 12,9 miliónu. Odhad prodeje pro příští rok výzkumná společnost snížila na 14,1 miliónu z dříve předpokládaných 14,7 miliónu vozů.

V samotném srpnu očekává J.D. Power nárůst prodeje o šest procent na 898 000 vozů. "Předpokládá se, že srpnový prodej bude o něco silnější než červencový. Bez výrazného posílení prodejních pobídek či zvratu u ekonomických problémů však nemají vyčkávající spotřebitelé žádný pádný důvod k návratu do prodejen a ke koupi vozu," uvedl prognostik J.D. Power Jeff Schuster.

V loňském roce se prodej automobilů v USA zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. Předloni se propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let. V desetiletí před útlumem poptávky v letech 2008 až 2009 činil prodej v průměru téměř 17 miliónů vozů ročně.

"Ekonomika i automobilový průmysl se nadále potýkají s řadou znepokojivých událostí," upozornil viceprezident J.D. Power pro automobilové aktivity John Humphrey. "Úplné oživení prodeje automobilů je vzdálenější, než se dříve předpokládalo," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám