Hlavní obsah

Mladí by měli řídit pod dohledem, myslí si většina Čechů

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 71 procent českých řidičů si myslí, že kdyby mladí řidiči jezdili pod dohledem zkušeného řidiče, pomohlo by to snížit počet dopravních nehod. Vyplývá to z průzkumu Direct pojišťovny. Určitou formu omezení začínajících řidičů má šestnáct států Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Nezkušení řidiči jsou častými účatníky dopravních nehod.

Článek

Mladí řidiči jsou často viníky dopravních nehod, může za to zejména malá zkušenost z řízení, předvádění se před kamarády a falešný pocit vlastní nezranitelnosti. Nadpoloviční většina států EU, konkrétně šestnáct států ze sedmadvacítky nějakým způsobem omezuje čerstvé držitele řidičského oprávnění. Může jít o nižší nejvyšší povolené rychlosti než pro zkušenější řidiče, tzv. řidičský průkaz na zkoušku nebo o řízení za doprovodu dospělé osoby.

Z českého průzkumu vyplývá, že jízda mladých řidičů pod dohledem zkušenějších kolegů by podle 31 % dotázaných určitě pomohla snížit počet dopravních nehod mladých řidičů. Dalších 40 % dotázaných má za to, že by takové opatření pravděpodobně pomohlo. Pouze 2 % řidičů na tuto otázku odpovědělo „určitě ne“ a 10 % „spíše ne“. Zbylých 17 % nemělo na věc jednoznačný názor.

Anketa

Pomohl by aktivní dohled dospělých nad mladými řidiči snížit jejich nehodovost?
Určitě ano
24,2 %
Spíše ano
32,7 %
Určitě ne
12,7 %
Spíše ne
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2456 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám