Hlavní obsah

Lexus představil svou letošní nejdůležitější novinku, sedan GS

Novinky, Martin Žemlička

Lexus odhalil novou generaci modelu GS na soutěži elegance Concours d’Elégance v kalifornském Pebble Beach. Konkurent Audi A6, Mercedesu-Benz třídy E nebo BMW řady 5 se začne prodávat počátkem příštího roku.

Článek

Nová generace Lexusu GS, automobilu vyšší střední třídy na délku měří 4850 mm, je široká 1840 mm a vysoká 1455 mm. Přepracovaná podvozková platforma je oproti současnému modelu tužší. Širší rozchod kol, vpředu o 40 mm, resp. vzadu o 50 mm údajně zlepšil jízdní vlastnosti. Litá kola mají rozměr sedmnáct, osmnáct nebo až devatenáct palců.

Jedinou dosud oznámenou motorizací je vidlicový šestiválec 3,5 l se čtyřmi vačkami, používající technologii duálního proměnného časování ventilů (dual VVT-i). Výkon modelu s označením GS 350 činí 225 kW (306 k) a 375 Nm. GS s tímto motorem akceleruje z 0 na 60 mph (0-96 km/h) za 5,7 vteřiny, spotřebu paliva ani nejvyšší rychlost zatím japonská automobilka neudává. Elektronicky řízená převodovka je šestistupňová se sekvenčním řazením.

Nové GS obsahuje několik zajímavých novinek, jde například o energeticky úsporný systém pro automatické řízení klimatizace (S-Flow). Ten dokáže detekovat cestující na zadních sedadlech, a pokud zde nikdo nesedí, soustředí proudění vzduchu pouze do prostoru předních sedadel. Dále přibyly prvky, které jsou ve vyšší střední třídě běžné, jde o systém nočního vidění, tzv. Head Up displej s projekcí na přední sklo (HUD) nebo  systém monitorování mrtvých úhlů, který detekuje vozidla či motocykly v mrtvých úhlech.

Prodejní ceny zatím Lexus nezveřejnil. Prodej by měl být zahájen počátkem příštího roku. Později se představí hybridní provedení a sportovně laděná verze F-Sport.

Anketa

Ohodnoťte vzhled Lexusu GS (jako ve škole)
1
75,2 %
2
15,4 %
3
5,7 %
4
1,5 %
5
2,2 %
Celkem hlasovalo 1460 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám