Hlavní obsah

Výrobci na jednom autě vydělají zhruba tisíc eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Ford Motor dosahuje podle německé studie Výzkumného střediska automobilového průmyslu (CAR) vyššího zisku na jedno vyrobené auto než konkurenční Volkswagen i GM. Zatímco u Fordu se provozní zisk na vůz pohybuje kolem 1165 eur (přes 28 000 korun), u VW je to 991 eur a u GM jen 470 eur.

Článek

Volkswagen má ve své nabídce i značky Audi, Bentley a Lamborghini, které dosahují mnohonásobně vyššího zisku na každé auto. Do skupiny VW patří i česká Škoda Auto. Ford ale podle studie, na kterou upozornil Autoweek.cz, za rok vyprodukuje 34 vozů na zaměstnance, zatímco Volkswagen jen 18. GM vykazuje 42 aut roční produkce na zaměstnance.

V přepočtu na zaměstnance má Ford provozní zisk 39 232 eur proti 17 880 eur u VW. Německou jedničku překonává v tomto ohledu i GM s částkou 19 510 eur na pracovníka.

"Pokud by Volkswagen dosahoval stejné produktivity jako Ford, pak by se svými 450 000 zaměstnanci musel prodávat ne 8,1 miliónu aut ročně jako vloni, ale 15,1 miliónu vozů," tvrdí šéf institutu Ferdinand Dudenhöffer.

Výsledky studie jsou však velmi orientační, protože nezahrnují například náklady na vývoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám