Hlavní obsah

Prodej aut v Indii v červenci poprvé za dva a půl roku klesl

Prodej nových osobních automobilů v Indii se v červenci meziročně snížil téměř o 16 procent na 133 747 vozů. Zaznamenal tak první pokles za dva a půl roku. Uvedl to indický svaz výrobců automobilů SIAM.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Nový vůz Hondy určený pro Indii (studie New Small Concept).

Článek

Očekává se, že poptávka zůstane pod tlakem i v příštích měsících kvůli vyšším úrokovým sazbám a rostoucím cenám automobilů i pohonných hmot. Řada indických spotřebitelů nyní dává před automobilem přednost motocyklu či skútru, napsala agentura Reuters.

"Rozhodně předpokládáme, že se situace zlepší, (v příštích měsících) ale nečekejte žádný výrazný růst," uvedl jeden z analytiků společnosti PINC Research. Prodej nákladních automobilů a autobusů, který je důležitým ukazatelem ekonomické aktivity, se v červenci v Indii meziročně zvýšil o 24 procent na 64 241 vozů.

Indie je třetí největší ekonomikou v Asii. Země je podobně jako sousední Čína atraktivním odbytištěm pro automobilový průmysl, který se na těchto rychle rostoucích trzích snaží kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích. Také v Číně však nyní poptávka po automobilech polevuje.

Čínské sdružení výrobců automobilů uvedlo, že prodej aut v Číně v červenci stoupl o 6,7 procenta na zhruba milión vozů. Tempo růstu tak zůstalo hluboko pod úrovněmi z loňského roku. Předloni Čína díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám