Hlavní obsah

V Českém ráji začal sraz automobilů vyrobených před rokem 1918

V Jičíně v pátek začal pátý ročník setkání historických automobilů vyrobených před rokem 1918. Akce nazvané Loukotě a řemeny se zúčastní čtyři desítky unikátních veteránů, které čekají vyjížďky Českým rájem.

Článek

"První majitelé automobilů již přijeli, další jsou na cestě, máme přihlášených přes čtyřicet veteránů, žádný z majitelů účast dosud neodřekl," řekl pořadatel akce Michal Geisler. Nejstarším přihlášeným strojem je motorový kočár Holley z roku 1885, v Jičíně bude k vidění také několik historických vozů značky Renault, například typ NC z roku 1903. Do Jičína míří také majitelé historických motocyklů, nejstarším z nich bude stroj značky Bradbury z roku 1913.

Zatímco novější typy automobilů jsou schopné vyrazit na cestu po otočení klíčkem v zapalování, majitelé stoletých veteránů musí před vyjížďkou absolvovat různé procedury, například nastavit předstih či zkontrolovat vodu a olej, což u současných vozů obstarávají palubní počítače. "Rozhodně se tito veteráni nemohou srovnávat s rychlostí jízdy novějších vozů, průměrná rychlost dosahuje 15 kilometrů v hodině," řekl Geisler.

Na účastníky srazu v pátek čeká večerní jízda Jičínem za svitu acetylenových reflektorů, v sobotu se posádky vozidel vydají na zámek v Mnichově Hradišti a v neděli povede jízda do Rovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám