Hlavní obsah

Mazda utrpěla vysokou ztrátu, stále pociťuje dopady zemětřesení

Japonská automobilka Mazda Motor utrpěla v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku ztrátu 25,5 miliardy jenů (asi 5,6 miliardy Kč). Ztráta je výsledkem dopadů ničivého zemětřesení, které Japonsko zasáhlo v březnu a které řadě podniků značně narušilo jejich dodavatelské řetězce. Automobilka je vytrvale ve ztrátě už poslední tři čtvrtletí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mazda 3

Článek

Mazda patří k automobilkám, na které dopady zemětřesení dolehly obzvlášť tvrdě. Netýká se to pouze japonských automobilek, ale i některých zahraničních, převážně ze Spojených států. V důsledku zemětřesení totiž výrobci automobilových součástek museli přerušit výrobu, a k omezení výroby tak byly donuceny i některé automobilky.

Čtvrtletní ztráta za období duben až červen byla vyšší, než se čekalo na finančních trzích. Analytici v anketě výzkumné organizace FactSet v průměru předpokládali, že ztráta bude činit 22 miliard jenů. Mazda měla ztrátu už i před rokem, kdy prodělala 2,1 miliardy jenů.

Management automobilky, která sídlí v Hirošimě, ale trvá na svém původním plánu vrátit se ještě v tomto fiskálním roce k zisku. Fiskální rok japonských firem končí v březnu. Mazda očekává, že za celý rok vykáže čistý zisk ve výši jedné miliardy jenů (asi 218 miliónů Kč). Celoroční tržby ale zřejmě budou ještě asi o šest procent nižší a pohybovat by se měly kolem 2,19 biliónů jenů (zhruba 478 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám