Hlavní obsah

Fiat se stal většinovým majitelem amerického Chrysleru

Italská automobilka Fiat se stala většinovým majitelem svého amerického partnera Chrysler poté, co dokončila převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. Chrysler podle agentury Reuters oznámil, že Fiat v něm nyní vlastní 55,3 procenta.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

USA a Kanada získaly podíly v Chrysleru během bankrotové reorganizace podniku v roce 2009. Fiat již začátkem června uvedl, že zbývající podíly USA a Kanady v Chrysleru koupí. Za podíl USA podle agentury AP zaplatil 560 miliónů dolarů (9,5 miliardy kourun) a za podíl Kanady 140 miliónů dolarů.

Fiat předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl již několikrát zvýšil. Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. V prvním čtvrtletí společnost téměř ztrojnásobila čistý zisk na 37 miliónů eur (zhruba 900 miliónů Kč) ze 13 miliónů eur před rokem. Chrysler v prvním čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 116 miliónů dolarů po ztrátě 197 miliónů dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám