Hlavní obsah

Sedm aut z deseti jezdí na podhuštěných pneumatikách

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z průzkumu společnosti Bridgestone vyplývá, že 71 procent automobilů jezdí na špatně nahuštěných pneumatikách. Téměř 12 procent používaných pneumatik navíc bylo opotřebováno tak, že jejich hloubka dezénu je pod minimální hodnotou 1,6 mm požadovanou legislativou EU.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáct procent pneumatik nesplňovalo minimální hloubku dezénu. Ilustrační foto

Článek

Podhuštěné pneumatiky přinášejí jenom samá negativa: auto je hůře ovladatelné, má větší spotřebu paliva a pneumatiky se více opotřebovávají. Přesto, jen málo řidičů pravidelně kontroluje nahuštění pneumatik: z výzkumu v devíti evropských zemích během 38 000 kontrol pneumatik vyplynulo, že 71 procent motoristů jezdí na podhuštěných pneumatikách. Téměř 12 procent používaných pneumatik je navíc opotřebováno tak, že mají hloubku dezénu pod 1,6 mm a správně by je řidiči neměli používat.

Malý tlak v pneumatikách se také negativně projevuje na jejich životnosti, protože dochází k namáhání jejich ramen a značnému zahřívání v důsledku deformací bočních stěn. Problém představuje i výrazně větší tlak v pneumatikách, než kolik doporučuje výrobce.

Správné nahuštění pneumatik je dobré kontrolovat alespoň jednou měsíčně. Tabulky správných hodnot huštění najdete v manuálu k vašemu vozu, často bývají nalepené na víčku nádrže.

Anketa

Jak často kontrolujete nahuštění pneumatik?
Jednou týdně a častěji
4,5 %
Jednou měsíčně
42,3 %
Při přezutí za zimní/letní
28,9 %
Před delší cestou
20,1 %
Nikdy
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2622 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám