Hlavní obsah

Lidé si auta půjčená na dovolené téměř nikdy nezkontrolují

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčit si na dovolené auto nebo skútr je dnes běžné, činí tak zhruba 15 procent cestovatelů. Z průzkumu společnosti Goodyear Dunlop vyplývá, že většina řidičů vůbec nekontroluje technický stav půjčovaných vozidel.

Foto: maž, Novinky

Většina motoristů zapůjčené auto nezkontroluje.

Článek

Možná je to spěchem a vidinou příjemného dne u moře - při půjčení auta na dovolené si automobil zkontrolují z deseti motoristů jenom tři. Z průzkumu, který probíhal mezi 5 600 motoristy v patnácti zemích Evropy (z Česka odpovídalo 378 respondentů) vyplynulo, že téměř 70 % evropských motoristů neudělá při půjčení auta na dovolené základní kontrolu.

Zatímco více než polovina dotazovaných si nezapomene zabalit svou kolekci cédéček, pouze něco málo přes 40 procent zkontroluje, zda je v autě hasicí přístroj. Navíc jen každý třetí řidič kontroluje stav pneumatik.

Zajímavé je, že 86 procent Rusů kontroluje, zda je v půjčovaném vozidle lékárnička (to samé zajímá jen 32 procent Francouzů).

Ačkoliv mnohé z půjčoven mají nová auta, je dobré alespoň vizuálně zkontrolovat technický stav. Není nutné běhat kolem auta s manometrem nebo kontrolovat stav tlumičů na zvedáku, ale krátké prohlédnutí auta zabere minutu či dvě a může ušetřit pozdější starosti třeba s poničenou pneumatikou. Důležité je zjistit i to, zda je automobil pojištěn.

Anketa

Půjčujete si na dovolené auto či skútr?
Auto
22,5 %
Skútr
6,9 %
Nepůjčuji ani jedno
70,6 %
Celkem hlasovalo 925 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám