Hlavní obsah

Česko-slovenské střídání: Hyundai a Kia si prohodily výrobní program

Kvůli zvýšené poptávce po modelu Hyundai ix35 se jeho výroba přesune ze slovenského závodu Kia do nošovického závodu Hyundai. Na Slovensku se místo toho bude montovat Kia Venga, kompaktní MPV. Prohození výroby zabralo několik měsíců příprav.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - lakovna.

Článek

"Jedním z výsledků ekonomické krize na evropském automobilovém trhu je několikanásobně zvýšená poptávka po sportovně-užitkových vozidlech, které není žilinský závod schopen dodávat v dostatečném množství," konstatoval mluvčí nošovického závodu Hyundai Petr Vaněk. Na model Hyundai ix35 musejí zákazníci čekat několik měsíců.

Prohození výroby Hyundai ix35 do Nošovic a Vengy do Žiliny trvalo několik měsíců. "Vyžádalo si to úpravy výrobních linek a také zaškolení více než 300 nošovických pracovníků v závodě Kia a téměř stejného množství žilinských pracovníků v závodě Hyundai," uvedl Vaněk.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - výstupní kontrola.

Sériovou výrobu modelu Hyundai ix35 spustí v nošovickém závodě 1. července. Závod také plánuje na podzim rozjetí třetí směny. Kvůli tomu ještě letos přijme 650 zaměstnanců, dalších zhruba 250 lidí v příštím roce. Další stovky pracovníků budou nabírat subdodavatelé. V automobilce má pracovat při třísměnném provozu zhruba 3500 lidí. Roční výrobní kapacita pak bude místo současných 200 000 vozů 300 000 aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám