Hlavní obsah

Volvo vyvíjí systém, který by měl zabránit kolizi se zvířaty

Novinky, Martin Žemlička

Švédská automobilka připravuje systém, který odhalí zvířata v bezprostředním okolí vozovky a v případě nutnosti samočinně automobil zastaví. Systém se nyní testuje, k dispozici bude podle Volva až za pět let.

Článek

Nový systém vychází z technologie použité u systému rozpoznávání chodců s funkcí automatického brzdění, který Volvo představilo vloni. Technologie využívá radarového čidla a infračervené kamery, které sledují situaci před vozidlem. Když kamera zaznamená zvíře (nebo chodce), upozorní řidiče akustickým signálem.

Pokud řidič nereaguje a srážka je nevyhnutelná, automobil začne sám brzdit. V případě detekce chodců systém zcela zastaví do rychlosti 35 km/h, pokud jedete rychleji, sníží rychlost až o 25 km/h. Systém pro rozpoznávání zvěře bude nespíš fungovat na podobném principu.

Vyvíjený systém by měl fungovat i za zhoršené viditelnosti – při soumraku, úsvitu či v noci. Bude nastaven i na rozpoznávání větších zvířat (jelen, srna, divoké prase, sob, los). Nový systém Volvo připravuje teprve rok, hotový bude podle místní automobilky za pět let. Mimochodem, ve Švédsku je podle údajů 47 tisíc silničních kolizí s divokou zvěří za rok (z toho zhruba 7 tisíc s losy).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám