Hlavní obsah

Export ojetých aut letos stoupl o třetinu, levnější se šrotují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoz ojetých osobních a lehkých užitkových aut z ČR letos do dubna proti loňsku stoupl o více než třetinu na 7332 vozů. Nejvíc se vyváží značky VW, Ford a Škoda. Za nimi následují Audi a Mercedes. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Na vrakovišti nejčastěji končí levná auta. Dražší se často exportují.

Článek

Počet aut vyřazených z centrálního registru kvůli likvidaci na vrakovišti naopak do dubna meziročně poklesl o 13 procent na 50 192 vozů. Nejčastěji končí na vrakovištích škodovky, kterých lidé letos vyřadili 21 659, a fordy s 5020 vyřazenými vozy. Některé luxusnější značky končí mnohem častěji za hranicemi, než na vrakovištích.

Export před úplným zrušením vozu převládá například u Audi, Mercedesu nebo Porsche. Vyvezeny byly i čtyři vozy Ferrari a dvě Lamborghini. Ve šrotu naopak až na několik výjimek končí bývalé východní značky Trabant, Wartburg, Polonez, VAZ, Zastava nebo Žuk. Ze silnic například zmizelo 185 wartburgů, 307 trabantů a 799 "žigulíků" VAZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám