Hlavní obsah

Evropské továrny Toyoty od června zcela obnoví výrobu

Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor hodlá v červnu vrátit svou výrobu v Evropě na běžnou úroveň. Automobilka byla nucena produkci omezit kvůli nedostatku součástek po březnovém zemětřesení v Japonsku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Toyota Auris HSD

Článek

Evropská divize Toyoty snížila výrobu v pěti továrnách v Británii, Francii, Polsku a Turecku. Divize ve středu uvedla, že závod ve Francii se vrátí k normálnímu provozu 16. května a ostatní čtyři závody 1. června.

Ničivé zemětřesení v březnu poškodilo továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách.

Domácí závody Toyoty nyní pracují na poloviční výkon. Toyota již omezila výrobu také ve Spojených státech a dalších zemích. Automobilka předpokládá, že její celosvětová produkce by se měla vrátit k normálu v listopadu nebo v prosinci. Podle některých analytiků by letos Toyotu kvůli výpadkům ve výrobě mohli o vedoucí pozici v odvětví připravit konkurenti General Motors a Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám