Hlavní obsah

Bez hands free telefonuje skoro polovina řidičů, ukázal průzkum

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný Čech tráví každý den za volantem automobilu 30 - 60 minut, více než polovina řidičů v autě jí, skoro polovina telefonuje bez hands free a čtvrtina je dokonce tak lehkomyslná, že při řízení posílá SMS zprávy. Vyplývá to z průzkumu GE Money Auto.

Foto: Profimedia.cz

Polovina českých řidičů telefonuje v autě bez hands free sady.

Článek

Automobil dvou třetin řidičů jezdí na benzín a polovina respondentů uvedla, že při ceně pohonných hmot nad 38 korun by omezila jízdy autem. Nejmenší ochotu k omezení jízd při drahém benzinu mají lidé ve věku 18 až 35 let.

Celkem 55 % Čechů v průzkumu uvedlo, že vlastní v domácnosti jedno auto, dalších 23 % má auta dvě. Počet domácností bez vozidla se oproti roku 2008 zvýšil z 9 % na 13  procent.

Nové či ojeté auto si v následujících dvou letech plánuje pořídit 49 % oslovených respondentů. Jedná se nejčastěji o řidiče, kteří nyní vlastní vůz starší sedmi let. Šest z deseti zájemců o koupi vozu předpokládá, že půjde o ojetinu.

Češi tráví za volantem stále více času. V porovnání s rokem 2008, kdy GE provedl obdobný průzkum poprvé, se zvýšil počet řidičů, kteří řídí automobil více než půl hodiny denně z 55 % na 71 %. O to více zamrzí, že většina řidičů při řízení svačí (67 %), telefonuje bez hands free (47 %) nebo dokonce posílá SMS (24 %).

Anketa

Telefonujete při řízení auta bez hands free?
Ano
54,9 %
Ne
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1203 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám