Hlavní obsah

Fordy budou sledovat bdělost řidiče

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford začne pro některé své modely nabízet systém sledování bdělosti. Ten rozpozná způsob jízdy svědčící o ztrátě pozornosti a varuje řidiče akustickým i vizuálním signálem.

Článek

Systém sledování bdělosti řidiče, které nyní začal nabízet Ford, využívá malou kameru, která je připojená k palubnímu počítači. Kamera je umístěná na zadní straně vnitřního zpětného zrcátka a sleduje vodorovné dopravní značení po obou stranách automobilu.

Systém sleduje, zda se automobil nevychyluje ze směru vzhledem ke krajnicím a dělicím čarám. Unavený řidič nedrží rovný směr a musí jej výrazněji korigovat volantem.

Pokud to systém zaznamená, nejprve „zapípá“ a zobrazí zprávu na displeji palubního počítače. Pokračuje-li řidič dále stejným jízdním stylem, zobrazí se trvalé upozornění, které se deaktivuje tlačítkem. Pokud řidič zprávu nepotvrdí, lze systém resetovat pouze zastavením vozu a otevřením dveří.

Kamera systému sledování bdělosti pracuje s vodorovným značením po obou stranách vozu, systém je funkční i tehdy, když zachytí značení pouze na jedné straně. V případě potřeby ho lze deaktivovat v ovládacím menu palubního počítače.

Systém pro sledování bdělosti lze vypnout, takže pokud někdo bude chtít řídit unavený, auto mu v tom samozřejmě nezabrání. I tak ale jde o vcelku užitečnou pomůcku. Ford svůj „budíček za volantem“ nabízí pro nový Focus,  Mondeo, S-Max a Galaxy. Podobný systém má v nabídce i koncern Volkswagen, Volvo či Mercedes.

Kdy dochází nejčastěji k mikrospánku?
Na dlouhých cestách po monotónních silnicích dálničního typu
Mezi druhou a šestou hodinou ranní
Mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou (zejména po jídle nebo po konzumaci alkoholického nápoje)
Pokud řidič spal předcházející noc méně než obvykle
Po konzumaci alkoholu
Při užívání léků způsobujících otupělost
Při návratech z nočních směn
Zdroj: Ford

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám