Hlavní obsah

Je rychlejší motorka nebo auto? Odpověď přinesl okruhový závod BMW

Novinky, Martin Žemlička

Slovinská tuningová společnost Akrapovič uspořádala na okruhu závod auta proti motocyklu. V hlavních rolích se představilo BMW M3, jednostopá vozidla zastupovalo supersportovní BMW S 1000 RR. Ke konci závodu se jelo na mokré trati.

Článek

Známá slovinská firma Akrapovič, která se proslavila zejména laděnými výfuky, se pokusila odpovědět klasickou hospodskou otázku: je na okruhu rychlejší motorka nebo auto?

Na okruhu se proti sobě postavilo poslední BMW M3 a supersportovní BMW S 1000 RR. Auto i motocykl měly upravené výfuky, které trochu zvýšily jejich výkon. Standardní M3 pohání osmiválec s výkonem 420 koní (309 kW), omezovač nastavený na 8300 otáček, točivý moment 400 Nm v 3900 otáček. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne M3 za 4,8 vteřin. O 1,4 tuny lehčí motorka má výkon 193 koní na 200 kilogramů hmotnosti.

Oba stroje startovaly na druhém konci okruhu a cílem bylo dohnat svého soupeře. Napínavý závod trval celkem patnáct kol a ke konci se jelo po vlhké trati. Kdo zvítězil uvidíte na působivém videu ...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám