Hlavní obsah

Elektrický Peugeot EX1 rekordmanem na Nürburgringu

Novinky, Martin Žemlička

Elektromobil EX1 od Peugeotu projel Severní smyčku německého okruhu Nürburgring za devět minut. Mezi elektromobily, které zde běžně nezkoušejí rychlou jízdu, jde o rekordní čas. Přesto - EX1 je jednookým králem mezi slepými, podobného času dosahují i podstatně méně výkonné produkční modely.

Článek

Model, který je vysoký pouze 0,9 metru, pohání dva elektromotory, výkon se přenáší na všechna čtyři kola. Jejich společný výkon je 250 kW, tj. 340 koní. Točivý moment dosahuje 240 Nm.

Na bezmála 21 kilometrů dlouhé trati Severní smyčky, která patří k nejnáročnějším tratím na světě a na které testují mnohé automobilky, zajel elektrický Peugeot EX1 čas devět minut a 1,338 vteřiny. Průměrná rychlost vozu činila 138 km/h.

Dosažený čas je rekordní vzhledem k tomu, že na této trati automobilky nezkoušejí rychlost elektromobilů. Devět minut je solidní čas, zkušený jezdec jej ale dosáhne i v méně výkonných vozech. Mimochodem, rekord mezi sériovými vozy drží Pagani Zonda R. Ta 21 kilometrů zdejší trasy zvládla za 6 minut a 47 vteřin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám