Hlavní obsah

Přehled motocyklů poháněných elektřinou

Novinky, Petr Kološ

Také u motorek se v poslední době stále častěji setkáváme s elektromotory. Je to o to zajímavější, že ve světě jedné stopy se nikdy neprosadily jiné než benzínové motory. Prorazí teď elektřina?

Článek

Motorky byly vždycky na benzín. Právě kvůli motoru a všem jeho projevům (vibracím, pachům a hlukům) si přece jezdci své stroje vybírají. Experimenty s dieselovými motory proto nikdy nebyly myšleny vážně - spotřeba není tak podstatným hlediskem, aby převážila nad dalšími zmíněnými kritérii. Teď se benzínově zaměřené motorkáře pokoušejí přesvědčit výrobci ekologických strojů.

Lito Green Motion Sora

Pohonem kanadského stroje je kapalinou chlazený třífázový indukční motor. Výkon výrobce neudává, točivý moment je 80 Nm (0-6000 ot/min.) Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne Sora pod 4 vteřiny. Maximální rychlost je díky CVT převodovce až 200 km/h. Motorka umí také rekuperaci energie. Kapacita lithium-polymerová baterie je 12 kWh. Jeden dobíjecí cyklus trvá přibližně 8 hodin, dojezd je až 300 km. Váha 240 Kg. Aktuální cena se pohybuje na kanadském trhu na hranici 700 tisíc Kč. První motorky vyjedou z továrny letos v říjnu.

Elektrický Mission R

Americký elektrický superbike svými rozměry odpovídá stroji kategorie 600 ccm. Kapalinou chlazený třífázový střídavý elektromotor nabízí v rozmezí 0 až 6400 ot/min max. točivý moment 156 Nm a výkon 141 koní. Skrze jednorychlostní převodovku katapultuje Mission R k rychlostem přesahujícím 250 km/h. Kapacita Li-Ion baterií je 14,4 kWh, což zaručuje dojezd minimálně 240 km na jedno nabití. Z běžné zásuvky (220V) je stroj nabitý za neuvěřitelné 2 hodiny. Stroj je zatím určený jen pro závodní tratě, poznatky ze závodů firma aplikuje do modelů určených pro běžný provoz.

Hybridní Schneider Electric  Orange County Chopper

Exhibiční, nikoli produkční motorka vznikla jako ukázka technologií pro americký motorkářský pořad. Má dva elektromotory a jeden spalovací o objemu 1800 ccm. Nominální výkon elektromotoru je 28 koní, špičkový krátkodobý elektrický výkon 96 koní. Výkon spalovacího agregátu HD je 100 koní. Celkový výkon je za běžných podmínek 196 koní, krátkodobě prý ale motorka dosáhne údajně až 375 koní. Stroj může fungovat jako paralelní nebo sériový hybrid – tzn. kola se roztáčí jak elektromotorem společně se spalovacím motorem, tak i jen elektromotorem nebo jen spalovacím motorem. Průměrná kombinovaná spotřeba 3,1 l/ 100 km, váha 454 kg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám