Hlavní obsah

Volva V70, XC70 a S80 dostanou silnější turbodiesely

Novinky, Martin Žemlička

Volvo připravilo výkonnější verzi pětiválcového turbodieselu D5. Kromě nepatrně vyššího výkonu a točivého momentu se švédské automobilce podařilo snížit spotřebu až o osm procent. Změnami prošel i motor D3.

Článek

Nové verze pětiválcových turbodieselů D5 a D3 se poprvé objeví v modelech Volvo V70, XC70 a S80. U motoru D5 Volvo zvýšilo výkon i točivý moment - z původních 205 koní a 420 Nm je nyní 215 k a 440 Nm. Spotřeba paliva klesla o osm procent. Například v případě sedanu vyšší střední třídy, modelu S80 je v případě manuální šestistupňové převodovky spotřeba paliva v kombinovaném režimu teoretických 4,9 litru na sto kilometrů.

U motoru D3 ke zvýšení stávajícího výkonu 163 k a 400 Nm nedošlo. D3 je rovněž pětiválec, v zásadě je to stejný motor jako v případě verze D5 se zdvihovým objemem 2,4 litru. Motor D3 má kratší zdvih a zdvihový objem 2,0 litru.

D3 sdílí většinu změn s větším motorem D5 – jde zejména o nově upravené turbodmychadlo, nové je i podtlakové čerpadlo, pístní kroužky s nižší hodnotou tření a lehčí vačkové hřídele a ojnice. Volvo neurčitě tvrdí, že u motoru D3 se „zlepšily jízdní vlastnosti“. Zda došlo k poklesu spotřeby paliva se automobilka nezmiňuje.

Všechny verze se šestistupňovou manuální převodovkou jsou rovněž vybaveny funkcí start/stop, která při stání automaticky vypne motor. Na podzim budou funkcí start/stop vybaveny i modely Volvo S80 a V70 s motorem D3 a s automatickou převodovkou. Modely V70, XC70 a S80 lze rovněž objednat se šestistupňovou automatickou převodovkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám