Hlavní obsah

Benzín je rekordně drahý, tipy jak ušetřit

Novinky, Martin Žemlička

Ceny pohonných hmot jsou nyní na rekordně vysoké úrovni. Pokud nemůžete cestu odložit nebo jet alternativní dopravou, mohlo by vám přijít vhod pár jednoduchých rad, které vaši cestu zlevní klidně o 60 korun na každých sto ujetých kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Ceny pohonných hmot jsou nyní na rekordně vysoké úrovni.

Článek

Předně je důležité sdělit, že šetřit za každou cenu pohonné hmoty může v konečném důsledku i přes jejich aktuálně vysokou cenu vyjít dráž než jízda s "těžkou nohou". Nevyplatí se hazardovat, například velmi těsná jízda ve vzduchovém vaku za kamionem nebo autobusem sice nějaké to deci benzínu či nafty ušetří, ale velmi snadno může vést k těžké dopravní nehodě.

Vypínat v parném letním dni klimatizaci nebo se ploužit na dálnici osmdesátkou jen proto, že ušetřím jeden dva litry, by si měl rozmyslet i ten největší spořivec. Jezdit s menší spotřebou se dá i používáním jednoduchých fíglů, které nikoho neohrozí.

1. Plynulost

Jde o to používat co nejméně brzdový pedál a jezdit konstantní rychlostí. Třeba před vjezdem do obce nebo před semaforem je dobré v klidu dojet setrvačností a nebrzdit na poslední chvíli. Nejvíce paliva "sežerou" prudké rozjezdy a brzdění.

2. Dieta

Každý kilogram navíc, který musí motor "táhnout" je na spotřebě znát. Snažte se vozit co nejméně nepotřebných zavazadel (například sněhových řetězů v létě apod.). Pokud nevyužíváte střešní nosič, odmontujte jej, abyste zlepšili obtékání vzduchem. Málokdo ví, že z hlediska aerodynamiky zvyšují spotřebu i otevřená okénka.

3. Pneumatiky

Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách, nejhorší jsou podhuštěné pneumatiky, které zvyšují valivý odpor.

4. Z kopce se zařazenou rychlostí

Pokud máte motor se vstřikováním paliva (v dnešní době prakticky všechny) nemá smysl při jízdě z kopce řadit neutrál. Paradoxně to zvýší spotřebu, protože motor spotřebuje palivo na udržování volnoběžných otáček a není to ani bezpečné (větší brzdná dráha). Moderní motory vypínají přívod paliva, takže pokud při jízdě z kopce točí agregát více než cca 1500 otáček, bude spotřeba v danou chvíli 0,0 l/100 km.

5. Uberte rychlost

Když na dálnici místo 130 km/h pojedete 110 km/h, jízdu si o dost zlevníte (cca 1 – 2 litry paliva dle motoru). Na padesátikilometrové trase ušetříte při jízdě 130 km/h oproti 110 km/h 4 minuty, ale v praxi je to zejména při hustém provozu méně.

6. Nevytáčejte motor

Vysoké otáčky znamenají také vysokou spotřebu. U každého motoru je vhodný moment k přeřazení jiný, obecně lze říci, že u dieselových motorů je to kolem 2000 otáček, u benzínových kolem 2300 otáček. Neplatí to však v případě, kdy potřebujete co největší výkon motoru, například při předjíždění – zejména u benzínových motorů jsou pak žádoucí vyšší otáčky.

Novou funkcí palubních počítačů je u mnoha moderních aut indikátor, který vám poradí, kdy zařadit vyšší stupeň (nebo naopak kdy podřadit). Palubní počítače také často mají funkci, která zobrazuje okamžitou spotřebu – snadno si tak ověříte, kolik paliva v danou chvíli motor spotřebuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám