Hlavní obsah

Novým šéfem Opelu se stal bývalý šéf vývoje GM Stracke

Německá automobilka Opel v pondělí uskutečnila ohlášenou změnu ve vedení podniku. Jejím novým generálním ředitelem se s okamžitou platností stal dosavadní šéf vývoje mateřské americké společnosti General Motors Karl-Friedrich Stracke (55). Nahradil tak Nicka Reillyho.

Článek

Změnu ve vedení, kterou navrhla GM na mimořádném zasedání, schválila v pondělí dozorčí rada Opelu. Změna byla ohlášena minulý měsíc a původně se měla uskutečnit již 1. dubna. Její realizaci však zbrzdili zástupci zaměstnanců v dozorčí radě, kteří měli obavy o nezávislost vedení Opelu, napsala agentura DPA.

Stracke, který se narodil v Německu, je považován za jednoho z klíčových strůjců změn v nabídce automobilů GM poté, co největší americká automobilka v roce 2009 opustila bankrotový režim. Reilly se stane předsedou dozorčí rady Opelu a zůstane šéfem evropských aktivit GM, takže bude mít nad Strackem kontrolu.

Automobilka Opel se předloni dostala do existenčních problémů a skupina GM chystala její prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Astra SportsTourer 1,7 CDTI

Reilly v lednu uvedl, že Opel již v rámci restrukturalizace zrušil 5000 z celkově plánovaných 8000 pracovních míst. Dodal, že ztráta podniku by měla letos klesnout díky nižším restrukturalizačním nákladům.

Opelu se podle Reillyho v zásadě podařilo zbavit evropské spotřebitele pocitu, že by automobilka nemusela přežít. K obnovení image značky Opel v Německu by však podle něj mohlo být zapotřebí zhruba pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám