Hlavní obsah

Prodej aut v USA v březnu rostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových aut ve Spojených státech se v březnu zvýšil o 17 procent na 1,25 miliónu. Někteří Američané se kvůli vysokým cenám benzinu zaměřili na úspornější modely. Největší zájem byl o menší vozy a sportovní užitkové vozy. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila organizace Autodata.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Toyota zaznamenala na americkém trhu pokles o šest procent. I tak je stále největší automobilkou na světě.

Článek

Nejnovější údaje podle analytiků potvrzují, že automobilový průmysl pokračuje v pomalém a stabilním oživení. Po úpravě o sezónní vlivy a po přepočtu na celý rok se prodej zvýšil na 13,11 miliónu vozů z loňských březnových 11,78 miliónu. V době největšího rozkvětu poptávky po autech se prodalo ročně kolem 16 miliónů vozů.

Z předních výrobců se pouze Toyotě snížil prodej, a to o šest procent. Prodej General Motors se zvýšil o 11 procent a Fordu o 16 procent. Prodej Chrysleru vzrostl o 31 procent. Vysoký růst zaznamenaly jihokorejské automobilky, prodej Kia Motors stoupl o 44 procent a Hyundai o 32 procent. Zájem o vozy Honda se zvýšil o 23 procent, Nissanu o 27 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

V celém loňském roce se prodej automobilů ve Spojených státech zvýšil o 11 procent na 11,6 miliónu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. Předloni se propadl na 10,4 miliónu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let. Letos by měl prodej v USA podle výzkumné společnosti J.D. Power stoupnout na téměř 13 miliónů vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám