Hlavní obsah

Honda začala prodávat nejlevnější hybrid

Novinky, Martin Žemlička

Honda začala nabízet na českém trhu jeden z nejlevnějších hybridních vozů současnosti. Model Jazz přijde na 429 000 korun. Pohání jej benzínová třináctistovka a elektromotor. Honda má v nabídce také hybridní Insight.

Článek

Vizuálně se Jazz Hybrid od zbytku modelové řady Jazz liší novými světlomety s modrým chromovým lemováním, čirými zadními světly, novou modře chromovanou mřížkou chladiče, upravenými nárazníky a chromovanou lištou na víku zavazadlového prostoru. Kromě všech aktuálně dostupných barev bude možné nový hybrid koupit i se speciální barvou Lime Green (na fotografiích).

Nový model je vybaven stejným hnacím ústrojím jako hybridní model Insight a využívá stejný motor 1.3 i-VTEC a elektromotor.

Benzínový motor má výkon 65 kW (88 k) a točivý moment 121 Nm., avšak klíčovým rysem hybridních systémů je podpora poskytovaná elektromotorem, který zvyšuje výkon při současném udržování emisí a spotřeby paliva na co nejnižší úrovni. Elektromotor je vybaven cívkami s vysokou hustotou vinutí a silnými magnety, díky kterým dosahuje výkonu 10 kW (14 k) a točivého momentu 78 Nm.

Řazení má na starost automatická převodovka CVT. Spotřeba paliva dosahuje v kombinovaném cyklu 4,5 l/100 km. Po stisku tlačítka Econ přejde Jazz Hybrid do tzv. „super-úsporného“ režimu, který sníží výkon a točivý moment o čtyři procenta (s výjimkou případů, kdy řidič zcela sešlápne plynový pedál) a optimalizuje polohu škrticí klapky pro co nejnižší spotřebu.

Baterie IMA a řídicí jednotka byly zabudovány pod podlahu zavazadlového prostoru. Kufr tak nabídne 300 litrů prostoru pro zavazadla. Zadní sedadla lze sklopit a vytvořit prostor 1320 litrů a rovnou podlahou.

Ceny pro Českou republiku začínají na částce 429 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám