Hlavní obsah

Češi mají v oblibě modrá a červená auta

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Ford zkoumala, jaké barvy karoserie zákazníci nejčastěji volí. V případě Čechů vyhrála na celé čáře červená a modrá barva. Na vzestupu jsou i hnědé odstíny, které byly populární v osmdesátých letech.

Článek

Nejčastější barvou, kterou tuzemští zákazníci zvolili vloni při koupi nového fordu, byla jednoznačně modrá (24,5 procent). Společně s červenou (15 procent) šlo o nejčastější dvě barvy ze všech evropských zemí.

Hnědou barvu si na fordy vloni kupovali nejvíce zákazníci ve Finsku, oranžovou zase v sousedním Švédsku. Zelená je s podílem 2,9 procent nejoblíbenější barvou v Maďarsku. Tradiční stříbrnou měli vloni v případě nových fordů v největší oblibě Irové (37 procent).

V Turecku zůstává nejoblíbenější barvou na autech bílá (v roce 2010 ji zvolilo 49 procent zákazníků Fordu). V Turecku je také nejnižší podíl černých vozů, což je vzhledem k podnebí pochopitelné. V Dánsku jsou výsledky přesně opačné než v Turecku.

Foto: Profimedia.cz

Stříbrná barva karoserie byla v roce 2010 celosvětově nejpopulárnější.

Společnost Du Pont, která je výrobcem automobilových laků, publikuje každoroční přehled barevných trendů. Z něj vyplývá, že v Evropě jsou nejžádanější odstíny černé a šedé, zatímco Asie dává přednost zejména bílým a stříbrným tónům. Rovněž Jižní Amerika preferuje stříbrnou, zatímco dvěma nejoblíbenějšími barvami v Severní Americe jsou černá a bílá. Celosvětově byla v roce 2010 nejpopulárnější stříbrná s podílem 26 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám