Hlavní obsah

Traktory Zetor se začaly vyrábět před 65 lety

Společnost Zetor, známá zejména jako výrobce stejnojmenných traktorů, patří k nejvýznamnějším českým producentům zemědělské techniky. Název brněnského výrobce se v někdejším Československu stal prakticky synonymem pro traktor.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Traktor Zetor

Článek

Předchůdcem Zetoru byla Zbrojovka Brno, kde v roce 1945 vznikl prototyp nového traktoru. K zákazníkům se první stroj dostal před 65 lety, 15. března 1946. Pojmenování vzniklo spojením názvu písmene "Z", které bylo symbolem Zbrojovky, a posledních dvou písmen slova traktor. Název si dala firma zaregistrovat jako ochrannou známku.

V polovině 50. let se Zbrojovka začala výroby traktorů zbavovat a přesunula ji do svého závodu v Brně-Líšni, z něhož se posléze stal samostatný podnik. Jméno svých výrobků - Zetor - přijala továrna jako název až v roce 1967. V období socialismu se ze Zetoru stal jeden z největších světových producentů traktorů.

V uplynulých letech Zetor patřil k firmám, které citelně pocítily vliv globální ekonomické krize a v předposledních dvou letech byl ve ztrátě. V loňském roce již ale vydělal před zdaněním podle předběžných neauditovaných hospodářských výsledků 111 miliónů korun. Ke konci loňského roku zaměstnávala firma 744 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám