Hlavní obsah

Prodej aut v Číně v únoru rekordně klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční nárůst prodeje osobních automobilů v Číně se v únoru zpomalil na 2,3 procenta z lednových 16,2 procenta a vykázal nejnižší tempo za 23 měsíců. Údaje Čínského sdružení výrobců automobilů (CAAM) považují analytici za důsledek silných nákupů před svátky lunárního nového roku a následného propadu.

Článek

Analytici však předpokládají, že i v dalších měsících bude odbyt aut v Číně pomalejší, protože na konci loňského roku vypršela většina vládních opatření na podporu nákupů, které loni odbyty výrazně zvedaly. Loni v únoru prodej vozů vzrostl o 55 procent. Někteří pesimisté dokonce předpokládají, že čínský trh v letošním roce klesne o deset procent.

Celkový odbyt všech typů osobních vozů od miniaut po velkoprostorové automobily dosáhl v únoru 967 200 po lednovém prodeji 1,53 miliónu vozů a pod hranici miliónu vozů se dostal poprvé od loňského července.

Svátky nového roku Čína slavila od 2. do 8. února. "Faktor svátků hrál v tomto měsíci v útlumu prodeje hlavní roli. Ani tak se ale zřejmě nezopakuje hektické tempo předešlého roku, protože srovnávací základ je příliš vysoký," řekl agentuře Reuters analytik asijsko-tichomořské pobočky konzultační firmy J.D. Power Marvin Zhu.

Světové automobilky, které byly v Číně v minulých letech zvyklé na snadný růst, nyní narážejí na problémy. Nezvyklý meziroční pokles zaznamenala v Číně například automobilka General Motors.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám