Hlavní obsah

Úřad povolil automobilce Hyundai vybudování další haly v Nošovicích

Ostrava

Stavební úřad znovu povolil vybudování další haly na výrobu převodovek automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Získání povolení a zahájení výstavby haly souvisí s rozjetím třetí směny. Současná jedna hala na výrobu převodovek by nestačila pokrýt zvýšenou výrobu aut.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Výstavba další výrobní haly v Nošovicích umožní automobilce zvýšit produkci vozů.

Článek

Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné, účastníci řízení se proti němu mohou odvolat do poloviny března.

Krajský úřad v Ostravě loni v listopadu na základě odvolání zrušil nošovické automobilce Hyundai povolení ke stavbě druhé haly na výrobu převodovek. Rozhodnutí mělo podle něho řadu chyb. Hyundai proto musel požádat o povolení znovu.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk již dříve řekl, že věří, že se firmě podaří nové povolení na stavbu převodovkárny za 3,5 miliardy korun získat a postavit halu včas. Druhá hala na výrobu převodovek umožní zvýšit jejich produkci ze současných 300 000 kusů na 500 000 za rok.

Hyundai z ní chce dodávat část převodovek do nového závodu v Rusku, měsíčně 3500 kusů. Zhruba 19 000 kusů bude Hyundai po dokončení druhé haly montovat pro svůj závod, a stejný počet pro žilinský závod Kia. Hyundai chce při plné výrobě produkovat v Nošovicích ročně 300 000 aut. Vaněk uvedl, že firma má kvůli možnému zpoždění výstavby haly náhradní řešení, že by převodovky několik týdnů dovážela z Koreje.

Podle pracovnice stavebního úřadu se dá očekávat, že se proti novému stavebnímu povolení někdo odvolá. Tím by se jeho vydání mohlo prodloužit o další dva měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám