Hlavní obsah

Mercedes chce objet svět s autem na palivové články

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mercedes-Benz chce objet celý svět za 125 dní s prvním sériově vyráběným vozidlem na pohon palivovými články, modelem F-Cell třídy B. Podle německé automobilky půjde o kampaň za vybudování sítě vodíkových čerpacích stanic.

Článek

Jízda nazvaná F-CELL World Drive bude procházet čtyřmi kontinenty. Trasa cesty povede celkem čtrnácti zeměmi, Českou republiku nicméně mine. Začne v jižní Evropě jízdou přes Francii, Španělsko a Portugalsko, odkud bude pokračovat do Severní Ameriky. Po přejezdu Austrálie dorazí do Asie, z Číny pak bude pokračovat územím Kazachstánu, Ruska a severní Evropy. Počátkem června, po jízdě trvající 125 dní, se vůz vrátí do Stuttgartu.

Mercedes musel řešit problém s nedostatkem vodíkových stanic, kterých je po celém světě postaveno minimum. Palivo na odlehlých silnicích bude dodávat speciální automobil s vodíkovou nádrží.

Výkon motoru u hybridního "béčka" je 136 koní (100 kW) a 290 Nm. Dojezd je u tohoto vodíkem a částečně elektřinou poháněného modelu zhruba 385 kilometrů [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám