Hlavní obsah

Prodej osobních aut na Slovensku prudce stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Prodej nových osobních automobilů na Slovensku v říjnu v meziročním srovnání stoupl o téměř dvě pětiny na 6121 vozů, což byl nejvyšší měsíční počet v letošním roce. Sdělilo to dnes slovenské Sdružení automobilového průmyslu. Za deset měsíců roku však počet registrací osobních aut klesl kvůli efektu takzvaného šrotovného o čtvrtinu na 49 858 vozidel.

Článek

Ve společné kategorii osobních a malých nákladních automobilů si prvenství udržela Škoda, jejíž tržní podíl byl v říjnu 19,2 procenta. Druhou příčku v prodeji obhájil francouzský Renault s podílem 7,15 procenta, následovaný německým Volkswagenem se 7,1 procenta.

Ve skupině osobních a malých nákladních vozů se letos do konce října zaregistrovalo celkem 55 579 vozidel, tedy o téměř 30 procent méně než loni, kdy ve stejném období přibylo 78 782 nových aut. Loňskému prodeji však výrazně pomohly státní dotace ve formě šrotovného.

Počet registrací nových nákladních automobilů od 3,5 tuny do 12 tun se do října zvýšil o 11,1 procenta na 360. Největší podíl na trhu ve výši 56,1 procenta má nadále značka Iveco.

V prvních deseti měsících roku vzrostl i počet registrovaných kamionů nad 12 tun, a to o zhruba tři pětiny na 1398 vozidel. Prvenství na trhu patří automobilce Volvo s podílem 21,75 procenta. Ve sledovaném období se prodalo i 352 nových autobusů, což je o zhruba třetinu méně než loni. Primát obhájil Irisbus s podílem 46,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám