Hlavní obsah

BMW plánuje zvýšit výrobu v USA o polovinu

Německá automobilka BMW plánuje zvýšit výrobní kapacitu ve své jediné továrně v USA o 50 procent a uvést na trh v zemi dva nové modely. Chce tak využít oživení na americkém trhu s luxusními automobily a zvýšit zde svůj podíl. USA jsou pro automobilku druhým největším trhem za Německem.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 520d (2010)

Článek

BMW má v USA továrnu ve městě Spartanburg v Jižní Karolíně. Kapacita výroby továrny se má zvýšit na 240 tisíc vozů ročně a firma plánuje investovat do zvýšení kapacity 750 miliónů USD (13 miliard Kč).

BMW chce také do konce letošního roku začít prodávat v USA novou verzi crossoveru X3 a v první polovině příštího roku zahájit prodej menšího crossoveru X1. Nový X3 má být levnější než současná verze a nabídne více standardního vybavení než konkurenční vozy Mercedes a Audi, dodal prezident severoamerických operací BMW Jim O'Donnell. Firma očekává, že v příštím roce by mohla prodat 20 tisíc vozů X3. BMW plánuje vyrábět X3 ve Spartanburgu a tyto vozy mají být určené nejen pro domácí trh, ale i pro další zahraniční trhy.

Podíl německé automobilky na americkém trhu za prvních devět měsíců činil 1,8 procenta. V prodeji BMW zaostává za konkurenčními vozy Mercedes a Lexus. Prodej BMW v USA stoupl za devět měsíců letošního roku o téměř deset procent, prodej Mercedesu však o 22 procent a Audi o 24 procent. USA jsou nyní pro BMW druhým největším trhem, avšak v příštím roce by podle O'Donnella mohly díky zájmu o X3 předhonit Německo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám