Hlavní obsah

Křídlo je zpátky: Subaru nabídne WRX STI jako hatchback i sedan

Novinky, Martin Žemlička

Subaru začne prodávat nejsilnější Imprezu v jedenácté evoluci. Z názvu vozu zmizelo slovo Impreza, ale co je důležitější - model WRX STI - se bude nabízet nejenom jako hatchback, ale zpátky je i tradiční karosářská verze sedan s velkým zadním křídlem.

Článek

O pohon nové WRX STI (slovo Impreza se už v názvu na evropských trzích neobjevuje) se stará 2,5litrový, turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec typu boxer s výkonem 300 koní (221 kW) při 6000 otáčkách. Točivý moment má hodnotu 407 Nm při 4000 otáčkách. Zrychlení z klidu na 100 km/h proběhne za 5,2 vteřiny, nejvyšší rychlost je buď 250 km/h (hatchback) nebo 255 km/h (sedan).

Kombinovaná spotřeba paliva činí 10,5 litrů, při rychlé jízdě ale určitě stoupne  přes dvacet podobně jako u minulého modelu. Díky přepracování řídící jednotky motor nově splňuje emisní normu Euro 5, bez které by se od nového roku nemohl v zemích EU prodávat.

Převodovka má šest stupňů a je pochopitelně manuální. Oproti minulé generaci se podvozek snížil o 5 mm, u předních i zadních pružin je vyšší tuhost. Subaru také upozorňuje na nový tvar hliníkového spodního ramene přední nápravy, který má nově použité uložení v kulovém čepu.

Testy "ostrých" Imprez na Novinkách (včetně videa)
Impreza WRX STI
Impreza WRX

U modelu sedan byl navržen nový výfukový systém se čtyřmi koncovkami, každá s průměrem 80 mm. Podle Subaru je zvuk hrubší, což je u takto zaměřeného sportovního auta jedině dobře.

Subaru bude na český trh dovážet obě karosářské varianty ve dvou výbavách. Dražší z výbav označovaná jako Top má navíc kupříkladu litá kola BBS, sportovní sedadla Recaro, integrovaný DVD navigační systém nebo bezklíčkové odemykání a startování vozu.

Základní výbava obsahuje následující prvky: xenonové přední světlomety s ostřikovači, stříbrná hliníková kola 8,5 x 18“ s 245/40 R18 Dunlop, automatickou klimatizaci, tempomat, rádio s CD (10 reproduktorů, AUX a USB vstup), Bluetooth, koženou hlavici řadící páky a kožený volant s ovladači audia a Bluetooth, 6 airbagů (přední, boční, okenní), mezinápravový diferenciál DCCD, přední mlhová světla, sportovní sedadla STI (čalounění alcantarou) a hliníkové pedály.

Ceny výbav jsou 1 080 000 korun za základní verzi a 1 200 000 korun za verzi s bohatší výbavou. Pokud chcete namísto hatchbacku sedan, připlatíte dvacet tisíc korun.

Anketa

Když Subaru WRX STI, tak...
sedan
88,3 %
hatchback
11,7 %
Celkem hlasovalo 934 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám