Hlavní obsah

Toyota vstoupí na trh s minivozy, dohodla se na výrobě s Daihatsu

Největší výrobce aut na světě Toyota vstoupí na japonský trh s minivozy. Toyota ve středu oznámila, že se dohodla s japonskou automobilkou Daihatsu Motor, že pro ni bude tyto vozy vyrábět. První minivůz značky Toyota se má na trhu v Japonsku objevit na podzim 2011. Toyota je jedinou japonskou značkou, která doposud nemá vlastní miniauta.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Toyota

Článek

V Japonsku jsou mini auta velmi oblíbená kvůli daňovým úlevám, nižší spotřebě pohonných hmot a lepším podmínkám při parkování. Na celkovém prodeji nových aut v Japonsku se minivozy podílejí zhruba třetinou a zájem o ně roste.

Daihatsu bude podle dohody vyrábět pro Toyotu tři modely. Toyota očekává, že až budou na trhu všechny tři modely, prodá ročně zhruba 60 tisíc minivozů. Toyota vlastní v Daihatsu podíl 51 procent. "Trh s minivozy v poslední době expanduje a stále více našich zákazníků se po nich ptá," uvedl výkonný viceprezident Toyoty Joičiró Ičimaru. Za osm měsíců letošního roku se v Japonsku prodalo 1,22 miliónu minivozů, což je o osm procent více než loni. Daihatsu je jedničkou na trhu s podílem 35,1 procenta. Druhá příčka patří Suzuki Motor a třetí Hondě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám