Hlavní obsah

Mercedes-Benz v Praze vystavuje 90 veteránů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř devět desítek veteránů, často se zajímavou historií, ale i moderní vozy značky Mercedes-Benz, vystavilo české zastoupení v pražských Stodůlkách. Hlavním lákadlem akce, která má připomenout 15 let od vzniku českého zastoupení firmy v ČR, je plně funkční replika nejstaršího automobilu světa Patent-Motorwagenu z roku 1885.

Foto: ČTK

Výstava Mercedesů v Praze-Stodůlkách

Článek

"Návštěvníkům ukážeme jak historická auta, tak takzvané "youngtimery", což jsou vozy z 50. až 70. let, ale i zcela moderní produkci," řekl mluvčí značky Jan Kuhn. Kromě osobních aut se zde představí také dodávky a nákladní vozy s třícípou hvězdou ve znaku.

"Nejzajímavějším exponátem výstavy je první automobil na světě zvaný Patent-Motorwagen, který pan Benz poprvé testoval před 125 lety. V lednu 1886 ho přihlásil na patentovém úřadě a odtud vzešlo i jeho jméno," uvedl dále Kuhn. Návštěvníci výstavy si mohou vůz, který se v ČR představuje poprvé, nejen prohlédnout, ale také se svézt, dodal.

Foto: ČTK

Výstava Mercedesů v Praze-Stodůlkách

Nejstarším originálním vozem na výstavě je Benz Parsifal z roku 1902 vyvinutý pro pařížský autosalon. Po tehdejších silnicích dokázal uhánět rychlostí až 40 kilometrů v hodině. Zajímavostí je i vozidlo Mercedes-Benz Knight z roku 1918, které se dochovalo v naprosto původním stavu včetně výrobního a prodejního štítku na přístrojové desce.

Výstava bude pro veřejnost přístupná v sobotu od 9:00 do 18:00 hodin. Výstava končí po dvou dnech v sobotu a je přístupná v pražských Stodůlkách v prodejním centru Mercedesu. Vstup je bezplatný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám