Hlavní obsah

Ariel Atom V8 zvládne zrychlení 0-96 km/h za 2,3 vteřiny

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka Ariel vyrábí jedny z nejextrémnějších aut, jaká můžou jezdit po silnicích. Nejnovější přírůstek, model Atom V8, bude pohánět osmiválec naladěný na 482 k, v silnější verzi dokonce 507 koní.

Článek

Třílitrový osmiválec, který bude pohánět Ariel Atom V8, vznikl spojením dvou motocyklových motorů od Suzuki. Nemělo by vás tak překvapit, že červené pole otáčkoměru začíná na neskutečných 16 500 otáčkách.

Výrobce bude Atom dodávat ve dvou různě výkonných verzích – základní má motor naladěný na 482 k, v silnější verzi je to 507 koní.

Vzhledem k zhruba půltunové hmotnosti jsou výkony tohoto vozu dechberoucí a jedinci se slabším žaludkem budou mít při jízdě s Atomem nejspíš problémy – zrychlení z klidu na 96 km/h (0-60 mph) proběhne za 2,3 vteřiny, 0-160 km/h za 5,3 vteřiny. To vše korunuje nejvyšší rychlost 322 km/h.

Prodej osmiválcového Atomu začne příští rok, cena činí 4,5 miliónu korun. Pokud porovnáte poměr hmotnost/výkon, nenabídne vám nikdo za podobné peníze lepší nabídku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám