Hlavní obsah

Jaguar nabídne pancéřovaný model XJ

Novinky, Martin Žemlička

Premiéru měl tento specifický vůz stylově na moskevském autosalónu. Pancéřovaný Jaguar XJ Sentinel je vizuálně k nerozeznání od standardního modelu XJ.

Článek

Opancéřovaná kabina je vyrobena ze zesílené oceli a vyztužena kevlarovými vlákny. Na její podobě a výrobě se podílela společnost Centigon, která se specializuje na pancéřování pro osobní vozy. Pancéřování splňuje mezinárodní standardy, protože prošlo certifikací agentury QinetiQ.

Jaguar XJ Sentinel poskytuje ochranu proti střelám až do úrovně B7, ochranu proti výbušninám až do ekvivalentu 15kg TNT trhaviny odpálené v těsné blízkosti vozidla a rovněž ochranu proti granátu odpálenému pod vozidlem.

Model Sentinel pohání pětilitr s výkonem 385 koní. Pokud si myslíte, že takto silný agregát uděluje vozu nadprůměrnou dynamiku, mýlíte se. Z 0 na 100 km/h zrychlí pancéřované XJ za 9,7 vteřiny a dosahuje maximální rychlost pouhých 195 km/h. Pancéřované auto (bez posádky a nákladu) totiž váží 3,3 tuny. Na automobil je potřeba řidičské oprávnění skupiny C, protože jeho celková hmotnost přesahuje 3,5 tuny.

Základní cena činí 400 tisíc eur (10 miliónů korun), přičemž cena nepancéřované verze s pětilitrovým motorem je 112 tisíc eur (2,8 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám