Hlavní obsah

Skvosty automobilové historie soutěží v Mladé Boleslavi

Aktualizováno

V pátek se do Mladé Boleslavi sjeli milovníci starých aut, aby mohli sledovat prestižní závod automobilových a motocyklových veteránů. Na této rallye, která figuruje na seznamu mezinárodní federace FIVA mezi nejvýznamnějšími soutěžemi svého druhu, rozehřálo motory čtyřicet čtyři automobilů a jeden motocykl. Posádky měly v pátek za úkol zdolat devadesát kilometrů dlouhou trať se zastávkou na zámku Loučeň.

Článek

Původně se na startu očekávalo 47 automobilů, tři závodníci ale nakonec účast odřekli. "Jeden mustang měl potíže na cestě, museli ho odtáhnout. V jiném případě zase závodník potřeboval odvézt manželku do nemocnice," uvedla za organizátory Šimonová.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Chevrolet Corvette z roku 1960.

Soutěž má mezinárodní účast, zastoupeni jsou Češi, Němci a v jednom případě i Brit, který jede na místě spolujezdce.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Vůz Škoda Tudor z roku 1950.

Klání potrvá do neděle, závodníky čeká celkem 300 kilometrů dlouhá trať. Jakési "zahřívací kolo" se uskutečnilo již ve čtvrtek večer, kdy byla rallye slavnostně zahájena. Starty a cíle jednotlivých etap jsou vždy Mladé Boleslavi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vůz značky Laurin a Klement z roku 1923

Nechybí české skvosty

Diváci si mohou během soutěže prohlédnout řadu skvostů automobilové historie. Protože se závod jede v Čechách, je logické, že nejpočetněji zastoupeny jsou vozy z mladoboleslavské automobilky, tedy Laurin & Klement nebo Škoda.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Na snímku je vůz MG typu TC z roku 1949.

Nejstarším vozidlem je RAF typ H-10, vyrobený v roce 1909. Za pozornost ale stojí třeba i Rolls Royce 20/25 Boat Tail Speedster z roku 1930 či MG typ B, vyrobený v roce 1964 a do Česka dovezený z USA v roce 2003, zatímco poslední americká registrace pochází z roku 1979 z Kalifornie.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Sportovní vůz MG typu B z roku 1964.

Do soutěže mohla být zařazena pouze originální vozidla, která byla vyráběna sériově a která schválila technická komise FIVA.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejdostupnějším hybridem bude brzy Honda Jazz

Malá Honda Jazz se dočkala hybridní verze. Tu představí japonský výrobce na autosalonu v Paříži, prodávat se začne zkraje roku 2011. Půjde o nejdostupnější...

Výběr článků

Načítám