Hlavní obsah

Záhadné fotografie naznačují vzkříšení legendární Lancie Stratos

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní Lancia Stratos je nejznámějším, nejhezčím a nejsportovnějším modelem, jaký kdy měla tato italská automobilka v nabídce. Lancia nepotvrdila, že by zamýšlela vyrábět reinkarnaci Stratosu, některé indicie nicméně naznačují, že se možná schyluje k velkému překvapení.

Článek

Model Lancia Stratos HF, na jehož vývoji se podílelo i Ferrari, se vyráběl jenom dva roky (1972 – 1974) a přestože se vyrobilo necelých pět stovek kusů, tohle hranaté auto se navždy zapsalo do historie. Původní Stratos váží pouhých 980 kilogramů a je poháněn 2,4litrovým šestiválcem s výkonem 187 koní. Nejvyšší rychlost činila 230 km/h a zrychlení 0-96 km/h proběhlo za rovných šest vteřin (v roce 1972!). Lancia Stratos byla úspěšná i na závodních okruzích (například první dvě místa na rallye Monte Carlo v roce 1976).

O vzkříšení slavného automobilu se hodně mluvilo v roce 2005, kdy se světu ukázala studie Fenomenon. Hovořilo se o malosériové výrobě, ale ta dosud nenastala. Vzrušené debaty nyní rozvířily dvě fotografie, které kolují po internetu a které možná naznačují, že Lancii se zatím celý projekt daří podržet v tajnosti.

Na jízdní fotografii, kterou přinesl server italspeed.com je údajně připravovaná verze Stratos na testovacím okruhu Fiatu. Italská automobilka fotografie nekomentovala. Pokud nejde o podvrh, může se automobilový svět těšit na nečekaný návrat legendy 70. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám