Hlavní obsah

Indická Tata vydělává díky divizi Jaguar Land Rover

Indická automobilka Tata Motors v prvním finančním čtvrtletí letošního roku vydělala 19,9 miliardy rupií (osm miliard Kč) po ztrátě 3,3 miliardy rupií před rokem. Firma těží z oživení poptávky po britských luxusních značkách Jaguar a Land Rover. Automobilka vykázala zisk již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Foto: maž, Novinky

Tata Motors na autosalonu v Ženevě.

Článek

Zisk navíc výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 9,8 miliardy rupií. Celkové tržby podniku ve druhém čtvrtletí meziročně stouply o 64 procent na 270,6 miliardy rupií. Akcie společnosti se díky dobrým výsledkům vyšplhaly na nejvyšší úroveň za minimálně dvě desetiletí.

Tata předloni koupila britskou divizi Jaguar Land Rover za 2,3 miliardy dolarů (43 miliard korun) od americké automobilky Ford Motor. Očekává se, že divize bude motorem růstu i v příštích čtvrtletích, protože poptávka po luxusních značkách stoupá, a to zejména v rozvíjejících se zemích. Tata hodlá v příštím roce zahájit montáž vozů Land Rover v Indii a jedná rovněž s potenciálními partnery o montáži automobilů Land Rover i Jaguar v Číně.

Tata je největším indickým výrobcem automobilů a autobusů se zhruba dvoutřetinovým podílem na domácím trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám