Hlavní obsah

Podíl prodeje malých aut klesl zhruba na třetinu

Zájem o koupi malých vozů v tuzemsku klesá. Zatímco před dvěma lety byl podíl malých a mini vozů na celkovém prodeji téměř 48 procent, letos v pololetí to bylo jen necelých 30 procent. Prodej za prvních šest měsíců klesl proti loňsku o 13 procent na 26 556 vozů. Vyplývá to z informací Svazu dovozců aut.

Foto: maž, Novinky

Nejprodávanějším malým vozem byla Škoda Octavia.

Článek

Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla se na snížení zájmu o malá auta mimo jiné projevila loni zavedená možnost odpočtu DPH při nákupu osobního auta pro firemní účely. Firmy začaly nakupovat osobní vozy a většinou přitom dávají přednost větším autům.

"Cenový tlak i nadále podporuje větší automobily. Za cenu malého auta před dvěma lety totiž zákazníci dnes dostanou větší a silnější vůz, a to nejen v akčních nabídkách," doplnil analytik KPMG Jan Linhart.

Nejprodávanější škodovky

Nejprodávanějším osobním modelem byla Škoda Octavia se 14 648 aut, což bylo zároveň nejvíce ve střední třídě, menší Fabii patří s 8265 prodanými vozy celková druhá příčka a zároveň prvenství v kategorii malých aut. Třetí nejprodávanější byla Kia C'eed z nižší střední třídy s odbytem 2567 vozidel.

Čtvrtým nejprodávanějším vozem byla Škoda Superb, která s prodejem 2567 aut ovládla vyšší střední třídu. Pětici nejprodávanějších modelů uzavírá opět Škoda s vozem Yeti, který s 2253 prodanými kusy vedl mezi terénními vozy. Nejprodávanějším mini vozem byl Fiat Panda, mezi sportovními auty se nejlépe dařilo BMW Z4 (74 aut) a v luxusním segmentu se nejvíce prodával Mercedes Benz třídy S (69 aut).

Prodej osobních aut letos od ledna do června stoupl o 12,4 procenta na 89 026 vozidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám