Hlavní obsah

Co dělat, když omylem natankujete špatné palivo

Novinky, Martin Žemlička

Moderní naftové motory už nejsou hlučné jako v minulosti, takže u čerpací stanice leckdo může zapomenout, jaké palivo má natankovat. Co máte udělat, když natankujete do naftového auta benzín?

Článek

Může se to stát – pospícháte a u čerpací stanice sáhnete po špatné pistoli a natankujete do nádrže nesprávné palivo. V praxi je v podstatě nemožné natankovat do nádrže benzínového motoru naftu (průměr černé pistole je výrazně větší než hrdlo nádrže), ale naopak to jde.

Poté, co si uvědomíte svůj omyl, nesmíte startovat motor. Po ujetí několika kilometrů by se zničil a následná oprava by mohla vyjít až na statistíce korun. Existuje zde i riziko vzniku požáru. Pokud jste u vznětového motoru natankovali pouze malé množství benzínu (cca 1 – 5 litrů v závislosti na objemu palivové nádrže) je možné situaci zachránit dotankováním plné nádrže správným palivem. Nafta a benzín se smíchají v poměru, který motoru neuškodí, a je tedy možné normálně odjet.

Pokud je množství natankovaného paliva větší, automobil se nesmí v žádném případě startovat a je nutné zavolat odtahovou službu, která vůz na vleku odveze do autorizovaného servisu. Zde vozidlu vyčistí palivovou nádrž. Cena včetně odtahu přijde na zhruba tři až šest tisíc korun.

Anketa

Natankovali jste někdy do nádrže u auta špatné palivo?
Ano
16,4 %
Ne
83,6 %
Celkem hlasovalo 7086 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám