Hlavní obsah

Jak si zpříjemnit cestování autem na dovolenou

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená slouží k odpočinku, samotná cesta ale představuje docela velký stres a je už jedno, zda letíte letadlem, jedete vlakem nebo se vydáte po vlastní ose automobilem. Dodržením několika základních rad lze začátek ale i průběh „auto-dovolené“ zpříjemnit.

Foto: Profimedia.cz

Při cestování s dětmi je vhodné vzít na cestu knížku nebo hračku pro ty menší, větší děti jistě ocení DVD přehrávač s oblíbenou pohádkou či filmem.

Článek

Pokud se jedná o delší cestu a automobil nebyl nedávno v servisu, je dobré nechat jej zkontrolovat – doplnit provozní kapaliny, prohlédnout podvozek, brzdy. Sami můžete překontrolovat opotřebení a dostatečný tlak v pneumatikách, dobré je i doplnit kapalinu v ostřikovačích.

Dalším krokem je připravení itineráře cesty – s tím pomohou plánovače dostupné na internetu, které rychle navrhnou trasu a umožní vybrat optimální variantu a vyhnout se například placeným úsekům dálnic (např. mapy.cz). Pokud máte ve voze navigaci, je přesto dobré mít v záloze vytisknutý itinerář. Neuškodí si do auta vzít také klasickou papírovou mapu – autoatlas. Ten prokáže neocenitelnou službu v případě poruchy navigace.

Foto: Profimedia.cz

Pes přejel svého pána, který kontrolovat pod autem olej.

Na cestu si stanovte dostatek času, počítejte s dostatečnými rezervami (bezpečnostní zastávky, dopravní zácpy či jiné komplikace cestu natáhnou). Pokud budete cestovat s dětmi, je nutné tomu přizpůsobit rozpis i množství zastávek.

V noci výrazně menší provoz

Důležitou otázkou také je, kdy jet, zda v noci či přes den. V noci je výrazně menší provoz a posádku neohrožují ani sluneční paprsky. Na druhou stranu, ne každý se dovede soustředit na jízdu i pozdě v noci. Při jízdě v noci není dobré, aby řídil celou dobu jediný řidič, je nutné fyzicky „překlopit“ den a noc a vyspat se alespoň dvě až čtyři hodiny. Hospodské chvástání „v noci jsem vyjel, ráno jsem přijel do Chorvatska“ svědčí o mimořádně nebezpečném jízdním stylu.

Během jízdy je dobré jíst lehkou stravu a pít neperlivé, neslazené nápoje. Ideální je ovocný čaj nebo obyčejná voda. K jídlu je vhodné ovoce a zelenina, nevhodné jsou čokolády a další potraviny obsahující cukr.

Dlouhou cestu zpříjemní hudební CD, děti určitě zabaví přenosné DVD přehrávače nebo hry typu slovní fotbal. Jak již bylo řečeno, v případě cestování s dětmi je nutné upravit plán cesty a dělat častější zastávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám