Hlavní obsah

Mini omladilo své tři modely, nabídne nové příslušenství i upravené motory

Novinky, Martin Žemlička

Mini představilo facelift hned tří modelů - Mini, Mini Clubman a Mini Cabrio. Změny se týkají především nové výbavy a upravených motorů. Novinkou je naftový motor se spotřebou 3,8 litru na sto kilometrů.

Článek

Novinkou je vznětový motor, ale také upravené zážehové jednotky pro všechna tři provedení: Mini, Mini Clubman a Mini Cabrio. Nový dieselový motor se dodává ve dvou výkonových provedeních – 90 a 112 koní.

U silnější verze činí nejvyšší výkon 82 kW/112 k při 4000 otáčkách a točivý moment vrcholí hodnotou 270 Nm v rozpětí 1750 až 2250 otáček. Zrychlení z klidu na 100 km/h u tohoto vozu proběhne za 9,7 s (MINI Cooper D Clubman 10,2 s) a nejvyšší rychlost činí 197 km/h. Kombinovaná spotřeba v evropském kombinovaném cyklu je 3,8 l/100 km (MINI Cooper D Clubman 3,9 l/100 km).

Všechny zážehové motory jsou nově vybaveny plně ventilovým rozvodem (technologie Valvetronic) jež se používá v motorech BMW. Přínosem tohoto řešení je nižší produkce škodlivých emisí a menší spotřeba paliva.

Design vozu se příliš nezměnil – nově navržený je přední nárazník. Ten mimochodem přispívá k účinnější ochraně při srážce s chodcem. Všechny modely nyní přicházejí se zadními LED světly pro brzdovou a obrysovou funkci.

Nově navržené ovládání audiosystému a klimatizace je údajně přehlednější a srozumitelnější. Rozšířena a pozměněna byla nabídka čalounění sedadel.

Pro Mini, Mini Clubman a Mini Cabrio jsou připraveny nové designy kol a současně také barvy karoserie. Exkluzivně pro Mini John Cooper Works a Mini John Cooper Works Clubman je připravena červená barva Chili Red.

Nové jsou i prvky příplatkové výbavy. Například xenonová světla mohou mít adaptivní zatáčecí funkci. K dispozici je též samozatmívací vnitřní zrcátko, nechybí ani LED osvětlení vnitřního prostoru. Mini Clubman je nyní nově vybaven samonavíjecím krytem zavazadlového prostoru.

Omlazené modely Mini se začnou prodávat koncem září. České ceny zatím importér nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám